Lees voor

Ondermijning

3923 keer bekeken

  Criminelen die zaken doen alsof ze fatsoenlijke mensen zijn: dat noemen we ondermijning
  Dit komt vaak voor. Criminelen, die werken in de georganiseerde misdaad, die doen alsof ze fatsoenlijke mensen zijn. Deze criminelen verdienen veel geld, op een oneerlijke manier. Daarbij hebben ze soms gewone mensen nodig. En ook als ze het geld gaan uitgeven.
  Kijk bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina hoe criminelen dat doen.

  Ondermijning is verzwakking van de samenleving, door de georganiseerde misdaad
  Als criminelen invloed krijgen, dan verzwakt dit de samenleving. Mensen weten dan niet meer wie ze kunnen vertrouwen. Ze voelen zich niet meer veilig. En ze raken het vertrouwen in de overheid kwijt. Dat gebeurt als er steeds meer ondermijnende criminaliteit komt.
  Kijk bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina hoe criminelen mensen betrekken bij hun activiteiten

  Ondermijnende criminaliteit gebeurt tussen de gewone mensen en valt niet op
  Voorbeelden zijn het kweken van wietplanten (hennepteelt), zorgfraude en criminele motorbendes. Of het dumpen van giftig afval uit illegale fabrieken van drugs, zoals de drug XTC. Gewone mensen, kinderen soms, vinden dat gevaarlijke afval dan langs de weg. De criminele activiteiten gebeuren stiekem. Het duurt soms lang, voordat de overheid ze ontdekt.
  Kijk bij de veelgestelde vragen onderaan deze pagina voor meer voorbeelden en uitleg.

  De overheid bestrijdt ondermijnende criminaliteit
  Want de overheid wil niet dat criminelen gebruik maken van gewone mensen. En van gewone bedrijven. En van ambtenaren. De overheid wil een samenleving waarin iedereen op een eerlijke manier aan zijn geld komt. En waarin gewone mensen niets met criminelen te maken hebben. Een samenleving waarin de wetten en regels gelden voor iedereen. Waarin de overheid de baas is en criminelen geen invloed hebben. Daarom werken alle overheden samen tegen ondermijning.

  U kunt ook helpen: meld criminaliteit bij de politie of bij “meld misdaad anoniem”
  Probeer criminaliteit te herkennen. Denkt u dat een crimineel met u zaken wil doen? Zeg dan nee.
  Of maak er achteraf melding van bij de politie, telefoonnummer 0900-8844.
  Of via “Meld Misdaad Anoniem”, telefoonnummer M. 0800-7000. Kijk ook eens op de website van de politie naar meer informatie over ondermijning.

  Zo werken we samen aan een sterke en eerlijke samenleving
  Een samenleving waarin misdaad niet loont.

   

  Veelgestelde vragen over dit onderwerp:

  Ondermijning is een moeilijk onderwerp. Hier staat meer informatie over hoe criminelen te werk gaan en voorbeelden.

  • Als criminelen zaken doen met gewone mensen, dan valt dat onder ondermijningWant het ondermijnt of verzwakt de samenleving. Waarom doen criminelen dat? En hoe?

   Criminelen hebben gewone mensen – en ook ambtenaren - nodig om geld te verdienen Gewone mensen zijn niet alleen slachtoffers van criminelen. Criminelen moeten voor hun activiteiten ook gebouwen huren, kopen of bouwen. En spullen kopen en vervoeren. Vaak doen ze daarvoor zaken met gewone mensen, die helemaal niet weten dat ze met criminelen te maken hebben. En die daar ook niets mee te maken willen hebben. En ze hebben ambtenaren nodig, mensen die bij de overheid werken. Want die moeten vergunningen afgeven en controles uitvoeren bij bedrijven.

   Criminelen hebben gewone mensen nodig als ze hun geld willen uitgeven Ze verdienen geld met misdaden, zoals diefstal, drugshandel of afpersing. Dat geld willen ze uitgeven. Bijvoorbeeld aan huizen, bedrijfsgebouwen en auto’s. Of ze willen het op de bank zetten. Dan krijgen ze te maken met gewone mensen, bij gewone bedrijven. Die huizen verkopen, of auto’s. Of die bij een bank werken. Of bij een gemeente.

   Er zijn veel voorbeelden van ondermijnende criminaliteit Een voorbeeld is hennepteelt (het kweken van wietplanten). Criminelen halen gewone mensen over hennep of wiet te kweken bij hen thuis op zolder. Een ander voorbeeld is zorgfraude. Sommige zorgaanbieders zijn crimineel. Zij laten de klanten betalen, maar leveren geen goede zorg. Zo krijgen gewone mensen te maken met criminelen, zonder dat ze dat weten en willen.

  • Ondermijnende criminaliteit gebeurt tussen de gewone mensen en valt niet op Want de georganiseerde, criminele bendes doen net alsof ze een gewoon bedrijf zijn. Of een vereniging. Ze doen zogenaamd gewone dingen, maar verdienen intussen geld met criminaliteit. Gewone, onschuldige mensen raken er bij betrokken. En soms lopen gewone mensen door ondermijning gevaar.

  • Outlaw Motorcycle Gangs worden ook wel OMG's genoemd.

   Het zijn georganiseerde, criminele bendes die doen alsof ze een vereniging zijn, een motorclub. Ze doen zogenaamd gewone dingen: motorrijden. Maar verdienen intussen geld met criminaliteit (zoals drugshandel, mensenhandel of fraude). Gewone, onschuldige mensen raken er bij betrokken, zoals de horecaondernemer, of het verenigingsbestuur, van wie ze een locatie willen huren. En de mensen die in de buurt van die locatie wonen, en die zich niet veilig voelen met die motorbende in de buurt.

  Terug naar boven

  Veiligheidsregio Twente is een samenwerkingsverband van de gezamenlijke hulpdiensten en de Twentse gemeenten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners van Twente zich voldoende voorbereiden op eventuele calamiteiten.