Op straat en op social media

Lotte - jeugdagent

Ze heeft een bereik waar menig influencer van droomt. Sommige TikTok- of Instagramvideo’s van jeugdagent Lotte worden maar liefst 1,3 miljoen keer bekeken. Niet alleen in haar werkgebied Hengelo-Borne, maar ook ver daar buiten. Lotte zet zich via sociale media hard in om jongeren te bereiken.

Jeugdagent Lotte

Ik was zelf vroeger ook zo

Lotte is nu zo’n vijf jaar werkzaam als jeugdagent en sinds kort ook als jeugdcoördinator. Ze kent die andere kant, die van de straat en de straatschoffies, maar al te goed. “Zo was ik zelf vroeger ook,” vertelt de 31-jarige Twentse. “Ik kreeg foute vrienden. Sommigen waren al bezig het slechte pad op te komen. Denk aan drugs- en gewelddelicten. Ik zocht aandacht en erkenning, maar niet op een goede manier.” Lotte kwam zelf een keer in aanraking met de politie. Dat was een kantelpunt. Ze wist: “Nu moet ik veranderen.”

Lotte spreekt de taal van jongeren op straat. Via sociale media heeft ze bekendheid opgebouwd. Jongeren weten haar nu te vinden. Niet alleen als ze op straat loopt, maar ook via de social-kanalen. “Je moest eens weten hoeveel privéberichten ik krijg van jongeren. Via hun schermpje kunnen ze me makkelijk benaderen, zonder dat een ander het doorheeft.”

Feestjes, drugs en rottigheid

De vragen en problemen van jongeren gaan over gepest worden, het hebben van verkeerde vrienden, of je nou wel of niet een mes op zak mag hebben, jongeren die weggelopen zijn, aan suïcide denken. Lotte helpt waar ze kan. Als het moet of nodig is, werkt de politie samen met gemeente, school, jongerenwerkers, bureau Halt en justitie. De jeugdagente ziet wel dat corona zaken heeft verergerd: “De kinderen verveelden zich. Dus wat gingen ze doen? Rottigheid uithalen op straat. Thuis feestjes houden, met drugs. Ze zaten nog meer op hun telefoon.” Ook het aantal sextingzaken steeg, waarbij jongeren seksueel getinte foto’s of video’s verspreiden.

Advies aan ouders

Ouders kunnen er niet altijd wat aan doen als hun kinderen afglijden. “Ik kwam echt niet uit een slecht gezin,” legt Lotte uit, “maar mijn ouders waren vaak afwezig, druk met werk, of hadden dingen te laat door. Ik wil ouders van nu meegeven: “Heb interesse voor je kind. Waar is hij of zij mee bezig? Wat gebeurt er op die telefoon? Verdiep je in wat je kind doet, want zo kun je veel ellende voorkomen.”

Meer verhalen

Alles
Ben - inwoner Hengelo
"Geluk bij een ongeluk dat het bij materiële schade is gebleven"
Lees verhaal
Ben, inwoner van Hengelo
Kitty Leibbrand - inwoner Oldenzaal
Wekenlang geen drinkwater uit de kraan: "Alle schappen waren leeg"
Lees verhaal
Kitty Leibbrand, inwoner van Oldenzaal