Brand

'Een woningbrand overkomt mij niet', dat is wat veel mensen denken maar toch krijgt de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in een woning. Soms is er alleen materiële schade. Helaas vallen ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis brandveiliger te maken of als er toch brand uitbreekt, de gevolgen ervan te beperken. Enkele simpele maatregelen kunnen al levens redden.

Alles wat je wil weten over brandveiligheid vind je op de website van Brandweer Nederland.

Brand

Wat te doen bij brand?

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw je huisgenoten.
  • Verlaat via de kortste weg de woning.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is.
  • Bel 112 en geef je naam en volledige adres.
  • Wacht op de brandweer en meld bijzonderheden.
Brand

Meer tips

Sterke rookontwikkeling Blijf laag bij de grond, daar is het langst frisse lucht.
Warme deurklink Voel eerst de deurklink voordat je een deur opent. Is deze warm, dan kan er bij opening een steekvlam ontstaan.
Geen vluchtweg Als je het huis niet uit kunt, ga dan naar het balkon of een kamer aan de straatkant. Leg een (nat) laken of kleed tegen de spleet onder de deur om de rook tegen te houden. Open dan pas de balkondeur of een raam en roep om hulp.
Kleding in brand Verwijder direct kleding en/of luier. Gebruik geen zalfjes maar dek de brandwond losjes af met doorzichtige huishoudfolie en ga zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

Rookmelder redt levens

Als je slaapt, ruik je niets. Alleen je gehoor werkt nog. Daarom is een rookmelder, die geluid maakt, zo belangrijk. Het geeft je tijd om te vluchten. Een rookmelder kan je redding zijn.

Ongeveer de helft van alle woningbranden zijn geen branden met grote vlammen, maar branden waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook en daardoor vallen ook de meeste slachtoffers. Zorg daarom dat je in je eigen woning rookmelders installeert. Hang op iedere verdieping een rookmelder op. Belangrijk is dat de rookmelder de vluchtweg van slaapkamer naar buiten ‘bewaakt’. Bij gebruik van een babyfoon hoor je alleen geluiden. Een rookmelder in de kinderkamer kan niet ontbreken!

Wat te doen bij rookoverlast