20-01-2023 21:13 | GESLOTEN
Brand
Grip 1

Zeer grote brand bedrijfsverzamelgebouw - Cesar Franckstraat in Almelo

De Brandweer Twente is om 21.08 uur gealarmeerd voor een brand aan de Casar Franckstraat in Almelo. Het gaat om een sportschool. Er komt flink wat rook vrij. Blijf uit de rook. Er zijn veel eenheden gealarmeerd, geef hulpdiensten de ruimte.

Laatst bijgewerkt:
02-01-2024 16:15
20-01-2023 21:27
Geef hulpdiensten de ruimte

Door de brand in Almelo zijn veel bluswagens en ondersteunende voertuigen aanrijdend. Maak de weg vrij en geef hen de ruimte. Kom niet naar het incident toe.

20-01-2023 21:56
GRIP 1

Voor de brand in Almelo is GRIP 1 afgekondigd. Op de kruising van de Cesar Franckstraat en de Aalderinkssingel wordt het Commando Plaats Incident ingericht. Pers kan zich daar melden, onze woordvoerder is aanwezig.

20-01-2023 22:04
Inzet drone

Onze drone Argus maakt beelden vanuit de lucht om een nog completer beeld te krijgen van de brand in Almelo

20-01-2023 22:42
Nl-alert ontvangen buiten Almelo?

Het kan zijn dat je een NL-Alert ontvangen hebt, maar dat je buiten het gebied van Almelo bent. Het bericht wordt via zendmasten van mobiele telecomproviders uitgezonden. De zendmasten zenden soms ook deels uit naar een gebied waarvoor het niet bedoeld is. Bekijk onderstaande video voor meer informatie

Video: Waarom ontving ik een NL Alert Ik was niet in de buurt van het incident?
20-01-2023 23:06
Veel rook vrij

Er komt nog veel rook vrij bij de brand, het advies ramen en deuren sluiten blijft nog steeds van kracht. De verwachting is dat wij nog enkele uren bezig zijn met de brandbestrijding.

Video: Wat te doen bij rook?
21-01-2023 01:17
Sein brandmeester

Zojuist is het sein brandmeester gegeven. De brandweer blijft nog geruime tijd aanwezig voor nabluswerkzaamheden.

21-01-2023 01:42
Afsluitende nieuwsbericht

Lees via onderstaande link het afsluitende nieuwsbericht van de Brandweer Twente over de zeer grote brand in Almelo.

Zeer grote brand bedrijfsverzamelgebouw Almelo - Brandweer

 

21-01-2023 10:39
Bericht van gemeente Almelo: geen asbest aangetroffen

De Brandweer Twente heeft de omgeving van de brand in de Aalderinkshoek onderzocht. Er is geen asbest in de wijk aangetroffen. Verbrandingsresten en roetdeeltjes die bewoners aantreffen, zijn met water af te spoelen en met handschoenen te verwijderen. Zie meer informatie op de website van de gemeente:

Zeer grote brand bedrifjsverzamelgebouw

Logo gemeente Almelo
Foto: Gemeente Almelo
20-01-2023 21:51
NL-Alert verstuurd

Er is een NLAlert verstuurd voor Almelo: Aan de Cesar Franckstraat in Almelo woedt een zeer grote brand. Blijf uit de rook. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel ventilatie uit. Meer informatie over het systeem van NL Alert.

map
Geef hulpdiensten de ruimte
In jouw omgeving is een incident gaande, dit kan een brand zijn of een ongeval. Om dit incident goed te kunnen bestrijden, zijn veel hulpdiensten nodig en komen er veel voertuigen. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk goed te kunnen doen. Kom niet naar het incident toe!
Er is een NL-Alert verstuurd
Omdat er mogelijk gevaar is voor je gezondheid is er een NL-Alert verstuurd. Volg het advies op dat in het bericht staat.
Blijf uit de rook
Bij brand komt altijd rook vrij. Rook van brand is ongezond. Probeer daarom altijd te voorkomen dat je rook inademt. Is er een brand in de buurt? Zorg dat je niet in de rook staat! Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit. Ben je buiten en niet in de buurt van een woning of gebouw? Let dan op de windrichting en zoek een plek op in de omgeving waar je geen last hebt van de rook. Help ook mensen om je heen om uit de rook te blijven.
Belangrijke nummers
Belangrijke nummers

Veel gestelde vragen

Er is een brand in de buurt: wat moet ik doen?

Check of 1-1-2 al is gebeld. Bel anders zelf. Als anderen al 1-1-2 hebben gebeld, bel dan niet nogmaals. Wacht en vertrouw er op dat de brandweer er alles aan doet om zo snel mogelijk ter plaatse te komen. Geef alle hulpdiensten de ruimte om er te komen! Als de brand niet direct aan de openbare straat of weg is, zorg dan dat iemand klaar staat bij de toegangsweg of inrit om de brandweer en andere hulpdiensten zo snel mogelijk naar de brand te leiden.

De wind kan de rook verspreiden, zodat je de vrijkomende rook kunt zien en ruiken. In iedere rookwolk zitten schadelijke stoffen. Het is beter om de volgende voorzorgsmaatregelen op te volgen:

- Blijf uit de rook en voorkom hiermee gezondheidsrisico’s.
- Waarschuw en help mensen in je omgeving om uit de rook te blijven. 
- Zorg dat je ook in en rondom je woning geen rook inademt. 
- Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel ventilatiesystemen uit.
- Volg de laatste informatie op hollandsmiddenveilig.nl 

Rook is altijd gevaarlijk, waar komt dat door?

Het maakt niet uit wat er brandt: afval, papier, schoon hout, tabak, een woning of een bedrijfspand enz. In elke soort rook zitten gevaarlijke stoffen. Schone rook bestaat niet. Bij elke brand ontstaan giftige stoffen. Sommige verbrandingsproducten ontstaan door chemische processen, zoals ontbinding (pyrolyse) en omzetting (oxidatie) van het smeulende of brandende materiaal. Daardoor bevat de rook van een woningbrand, bedrijfspand of een natuurbrand een groot aantal verschillende giftige stoffen. Het is altijd raadzaam zo weinig mogelijk rook in te ademen. Maar als het een keer toch gebeurt, blijft dit meestal zonder ernstige gevolgen. De gezondheidseffecten van rook hangen vooral af van de hoeveelheid rook die u binnen krijgt en niet van de samenstelling van de stoffen.

Wat kan ik doen om zo min mogelijk rook in te ademen?

Om zo min mogelijk rook in te ademen is het verstandig om niet naar de brand te gaan kijken. Kun je nergens naar binnen, ga dan zo staan dat de wind/rook niet naar je toe waait, maar van je af (“bovenwinds”). Je kunt minder rook inademen door zo kort mogelijk in de rook te blijven en daar geen overbodige inspanning te leveren. Hoe meer inspanning, des te meer lucht je inademt en dus ook hoe meer rook je inademt. Kun je niet weg bij de brand/rook, let er dan op dat je hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulance niet hindert om bij de brand te komen en hun werk te doen.

Ik heb tijdens de brand mijn ramen open gehad, wat moet ik doen?

Deze vraag kan alleen specifiek per situatie worden beantwoord. Dit is namelijk afhankelijk van de meetgegevens welke stoffen tijdens de brand zijn vrijgekomen en de plek waar je huis staat. Over het algemeen is er alleen sprake van roetdeeltjes die naar binnen zijn gewaaid. Als er een kleine hoeveelheid roet is neergeslagen in jouw huis, kun je de oppervlakten schoonmaken met warm water en zeep. Als er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen en het nodig is dat een professioneel schoonmaakbedrijf je huis komt schoonmaken, mag je tot die tijd je huis niet in. Als hier sprake van is wordt je geinformeerd door de gemeente. Volg voor de actuele situatie altijd hollandsmiddenveilig.nl 

Persnummer Brandweer Twente
Voor persvragen kunt u contact opnemen met het piketnummer van de Brandweer Twente
0622605752