Echt Niet Vandaag: actiedag tegen digitale criminaliteit in Oost-Nederland

In Oost-Nederland melden zich dagelijks gemiddeld 23 slachtsoffers van digitale criminaliteit bij de politie. Slechts het topje van de ijsberg, want naar schatting doet slechts 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Alle reden voor de politie Oost-Nederland om op 2 april samen met al meer dan 80 partners in actie te komen. Want of het nu gaat om een phishing mail, whatsapp fraude of ransomware: de gevolgen voor slachtoffers zijn groot.

Tijd voor actie

De partners politie, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering (CVD), Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland (PVO) en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland willen een trendbreuk in Oost-Nederland realiseren. Samen met meer dan 80 organisaties en bedrijven komen zij op 2 april in actie tijdens een speciale actiedag Echt Niet Vandaag.

Anne Jan Oosterheert, hoofd operatiën politie Oost-Nederland: ‘‘Dagelijks zijn er slachtoffers van digitale criminaliteit. Dat heeft een enorme impact op burgers, bedrijven en daarmee de samenleving. Bovendien hebben we lang niet alles in zicht, omdat we weten dat in veel gevallen er geen melding of aangifte wordt gedaan. Het tegengaan van schaamtegevoel en vergroten van de meldingsbereidheid is daarom belangrijk. Het kan écht iedereen overkomen.’’

Meer dan 150 acties

Door heel Oost-Nederland zijn er op dinsdag 2 april meer dan 150 acties tegen digitale criminaliteit geoganiseerd. Ook in Twente vinden er verschillende activiteiten plaats, zoals:

  • Voorlichting over digitale veiligheid op scholen
  • Banken die voor het MKB een workshop fraude geven
  • Digitale voorlichting voor senioren

Benieuwd welke acties er allemaal plaatsvinden in Oost-Nederland?

Kijk op echtnietvandaag.nl