Nederlanders maken zich zorgen om uitval vitale voorzieningen

Maar liefst 45 procent van de Nederlanders maakt zich wel eens zorgen over langdurige uitval van vitale voorzieningen, zoals stroom, water of gas. Maar lang niet alle Nederlanders zeggen hierop voorbereid te zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Risico- en Crisisbarometer, die elk half jaar door het NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid) wordt gehouden. Inwoners uit heel Nederland krijgen daar vragen over hoe zij risico’s inschatten, zoals een langdurige stroomstoring of een grote natuurbrand. Als Veiligheidsregio Twente werken wij hard aan de voorbereiding op dit soort crises, door oefenen en trainen, maar ook door zelfredzaamheid bij inwoners te stimuleren, bijvoorbeeld door de nieuwe website Twente Veilig.

Noodpakket in huis halen 

Een goede manier om je voor te bereiden op dit soort crises is een noodpakket in huis te halen, met bijvoorbeeld water, lucifers en een radio. Al in november startte de Rijksoverheid de website DenkVooruit.nl om inwoners informatie te geven over een noodpakket en de rampen en crisissen waar we in Nederland mee te maken kunnen krijgen. Al is de kans klein, het is altijd goed om voorbereid te zijn. Over de resultaten van de Risico- en Crisisbarometer hebben verschillende media deze week bericht. Zo kon je Pieter Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), zondag 4 juni zien bij Wakker Nederland en was gedragswetenschapper Jan Renes maandag 5 juni te horen op BNR. Heel mooi natuurlijk, omdat die mediaberichten inwoners nog meer wijzen op de nut en noodzaak van het in huis hebben van een noodpakket.

Noodpakket

En nu we er toch over hebben, heb jij zelf al een noodpakket in huis? Denk er maar eens over na! Meer informatie kun je vinden op de pagina over noodpakketten:

 

Zorg voor een noodpakket
 

Wil je meer weten over het onderzoek? Die vind je op de website van het NCTV: 

Onderzoek risico- en crisisbarometer