Onderzoek naar wat inwoners weten over maatregelen natuurbrand

De komende weken worden inwoners van de gemeente Rijssen-Holten en gemeente Hellendoorn gevraagd mee te werken aan een onderzoek over natuurbranden. Wilt u de vragenlijst invullen? Klik dan op onderstaande knop: 

Vragenlijst

Het onderzoek wordt gedaan door Marjolijn Verweij. Zij studeert Psychology of Conflict, Risk and Safety aan de Universiteit Twente en is bij het NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid) haar afstudeeronderzoek gestart. “Het doel is om te achterhalen hoe inwoners kijken naar de risico’s op een natuurbrand en in hoeverre zij maatregelen willen nemen in hun eigen tuin om het risico te verkleinen.”

Dat het onderzoek in deze twee Twentse gemeenten wordt uitgevoerd is niet willekeurig, in beide gemeenten ligt Nationaal Park ‘de Sallandse Heuvelrug’.

Studente Marjolijn doet onderzoek naar natuurbrand maatregelen

Door klimaatverandering ontstaat er naar verwachting in de toekomst een toenemend risico op onbeheersbare natuurbranden. Dit komt door langere periodes van droogte en toenemende temperaturen. Daarvoor waarschuwden eerder dit jaar deskundigen van het KNMI, de Wageningen University & Research, de Vrije Universiteit in Amsterdam, Deltares en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV).

Het versterken van de bluskracht van de brandweer voor natuurbranden is alleen niet voldoende, concludeerde Brandweer Nederland al eerder dit jaar.

Natuurbrand in open terrein met veel rook.

Ook maatregelen die vooraf kunnen worden genomen kunnen helpen om een snelle uitbreiding van een natuurbrand te voorkomen.

“Maatregelen die tuineigenaren in andere landen nemen zijn bijvoorbeeld in droge periodes de tuin goed snoeien en het gras kort houden. In het onderzoek willen we kijken in hoeverre inwoners hier deze maatregelen kennen en willen nemen,” aldus Marjolijn Verweij.

De resultaten van het onderzoek zijn over enkele maanden bekend en worden verwerkt tot een communicatieadvies voor publieke veiligheidsorganisaties. Wil je de vragenlijst invullen? Klik dan op de knop of scan de QR code, hier rechts. 

QR code die naar vragenlijst leidt.

Meer weten over natuurbranden?

Kijk dan op de speciale pagina van Twente Veilig over natuurbranden

Brandweerlieden aan het werk bij natuurbrand