Veilig en warm de winter door
De dagen worden weer korter en korter en het wordt langzaamaan ook weer kouder! De kachels gaan dus weer aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Stook jij op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? Dit zijn onze belangrijkste tips. Zo kom je veilig en warm de winter door!
Tip 1 – Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger
In de wintertijd neemt het aantal schoorsteenbranden toe. Door minimaal jaarlijks je schoorsteen te laten vegen help je een schoorsteenbrand te voorkomen. Laat daarom voordat het stookseizoen begint je schoorsteenkanaal vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je veelvuldig? Nodig de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer uit. Vind jouw match op schoorsteenveger.nl of bel direct je eigen schoorsteenveger.

Tip 2 – Plaats een CO- en rookmelder
Plaats een CO-melder aan het plafond in ruimtes waar een kachel of haard staat of een CV-ketel hangt. Bij verbranding van brandstoffen zoals hout, olie of gas kan namelijk CO (koolmonoxide) vrij komen. Komt er een gevaarlijke hoeveelheid CO vrij, dan wil jij op tijd gewaarschuwd worden.
Heb jij al een CO-melder in huis hangen? Super! Steeds meer Nederlanders hebben CO-melders in huis. En dat is niet voor niets. Koolmonoxide wordt ook wel dé sluipmoordenaar genoemd, want je ruikt en ziet het niet. Maar wanneer je het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben. En ook een rookmelder is een heel goed idee. Sterker nog, je maakt je huis nog veiliger met rookmelders op iedere verdieping (sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht en een hele kleine moeite).

Tip 3 – Gebruik schoon en droog hout
Brand in de schoorsteen kan ontstaan door het gebruiken van verkeerd stookmateriaal, zoals (inpak)papier, stukjes spaanplaat, triplex of kranten. Ook geschilderd of behandeld hout is niet geschikt. Gevaarlijk zelfs, want hierdoor kan in korte tijd een hevige vlam ontstaan. Kies daarom altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het best en is schoner voor het milieu en jouw haard.

Tip 4 – Stook volgens de Zwitserse stookmethode
Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings. Steek het hout van bovenaf aan.

Tip 5 – Ventileer je woning
Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Het voelt misschien tegenstrijdig, want je wilt juist graag de warmte in je woning houden. Maar door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging.
